مهارت های پیش نیاز یادگیری (افزایش تمرکز در کودکان)
افزایش تمرکز در کودکان
تمرکز چیست؟
تمرکز همریشه با کلمه مرکز و به مفهومِ توجه کردن و مرکز قرار دادن یک موضوع و جمع نمودن کلیه حواس، بر روی آن است.
این موضوع، یکی از مهمترین پیشنیازهای یادگیری است. البته یکی از ملزومات انجام هر کاری در زندگی نیز هست.
ما بدون تمرکز نمیتوانیم رانندگی، آشپزی یا مطالعه کنیم. ما بدون داشتن تمرکز کافی، حتی نمیتوانیم بعضی از سادهترین کارهای روزمرهمان را انجام دهیم. مثلاً شاید نتوانیم لباسمان را از توی کمد پیدا کنیم در حالیکه درست مقابل چشممان قرار داشته باشد.
تمرکز و آموزش
اگر قبول داشته باشیم که داشتن تمرکز، حتی برای انجام کارهای ساده و روزمره لازم است، نیازی به توضیح نیست که بدانیم برای یادگیری و آموزش تا چه میزان مهم و حیاتی است.
شاید ما بتوانیم بسیاری از کارهای تکراری را پس از تبدیل شدنشان به یک عادت، حتی بدون تمرکز و توجه کافی انجام دهیم، اما از آنجایی که یادگیری، همواره با یک موضوع جدید برای دانستن و فهمیدن ارتباط دارد، بنابراین نمیتواند بدون حضور این عنصر مهم، اتفاق بیفتد.
مسئله حفظ تمرکز در یادگیری، برای کودکان از اهمیت بیشتری نیز برخوردار است. زیرا روحیه کنجکاو کودکانه آنها سبب میشود که اغلب سریعتر از بزرگسالان با محرکهای مختلف محیطی دچار حواسپرتی و از دست دادن تمرکز گردند و بازگشتن به موضوع اصلی نیز برایشان دشوارتر و زمانبَرتر خواهد بود.
داشتن اطلاعات کافی در زمینه افزایش تمرکز در کودکان میتواند به بهبود این مسئله و بالا بردن سطح آن در بچه ها کمک نماید.
دلایل تمرکز پایین در کودکان
برای افزایش تمرکز در کودکان لازم است با عوامل بازدارنده و کاهش دهنده تمرکز و توجه آشنا باشیم و در جهت حذف آنها یا به حداقل رساندنشان تلاش کنیم.
پایین بودن تمرکز در کودکان میتواند دلایل مختلفی داشته باید.
خستگی جسمی و خواب ناکافی، تغذیه نامناسب، بازیهای کامپیوتری و حضور بیش از حد و مداوم تلویزیون و وسایل الکترونیکی در زندگی و نیز مشکلات روحی و عاطفی یا درگیری های ذهنی، از جمله موارد مهمی هستند که سبب کاهش تمرکز در کودکان و البته در بزرگسالان میشوند.
در کنار این عوامل، مسئله کمبود توجه در برخی کودکان، ممکن است ریشهای اساسیتر مانند بیشفعالی یا ADHD داشته باشد که لازم است والدین، با مراجعه به پزشک متخصص، این موضوع را پیگیری و در صورت نیاز برای درمان آن اقدام نمایند.
راههای افزایش تمرکز در کودکان
اکنون که دلایل پایین بودن تمرکز در کودکان را میدانیم، میتوانیم با حذف این موارد، گام مهمی برای افزایش تمرکز در کودکان برداریم.
توجه به تغذیه، خواب، بازی و نیازهای عاطفی و روحی کودکان، علاوه بر سایر مزیتهایی که برای فرزندان ما دارد، سبب افزایش تمرکز در آنها نیز میگردد.
جایگزین نمودن تلویزیون، بازیهای رایانهای و سایر وسایل الکترونیکی با بازیهای فیزیکی، گروهی یا فکری نیز از تاثیرگذارترین راههای افزایش تمرکز در کودکان به شمار میرود.
فعالیت هایی مانند پازل، لگو، ماز، بافتنی، اوریگامی یا همان کاغذ و تا، نشانه گیری و هدف زنی مانند دارت، پرتاب توپ در سبد و حلقه در میله و امثال اینها تاثیرات مثبتی بر افزایش تمرکز در کودکان خواهند داشت. البته مسلم است که هرچه استمرار بر چنین فعالیت ها و بازی هایی بیشتر باشد، نتیجه بهتر و قابل مشاهده تر خواهد گردید.
همچنین برای کودکان مبتلا به نقص توجه و بیشفعالی، علاوه بر موارد بالا، استفاده از انواع روشهای درمانیِ توصیه شده توسط پزشک، برای بالا بردن میزان تمرکز کودک و کنترل عوارض این مشکل، بسیار بسیار ضروری و مهم است.
همچنین کودک باید بیاموزد که برای حفظ تمرکز خود بر روی یک مسئله، بایستی حواس خود را از سایر محرکهای محیطی پرت نماید. زیرا بخش مهمی از مسئله حفظ تمرکز، برداشتن تمرکز از موارد بیاهمیت و بیارتباط با موضوع اصلی است.
در ویدیوی زیر به بررسی دقیق تر این مسئله، راههای افزایش تمرکز در کودکان و معرفی تمرینها و فعالیتهای مناسب در این رابطه پرداخته شده است که شما را به دیدن آن دعوت مینمایم.
مدت زمان فایل ویدیویی: ۱۸ دقیقه
منبع تصویر شاخص این نوشته:
فعالیت های پیش دبستانی (مهارتهای مورد نیاز کودکان برای ورود به مدرسه)
دیدگاهتان را بنویسید