آیا بازی کردن کودکان مانع یادگیری آنها می شود؟

یادگیری کودکان با بازی

آیا بازی کردن کودکان مانع یادگیری آنها می شود؟

در گذشته به ویژه در فرهنگ عمومی، بازی کردن کودکان صرفاً وسیله ای برای سرگرمی، وقت گذرانی و حتی باز کردن کودکان از سر بزرگسالان محسوب می شده است.

البته مسلم است که با چنین دیدگاهی نمی توان فایده ارزشمند خاصی در بازی کردن کودکان متصور شد، اما نتایج پژوهش های بعدی نشان داد که بازی بیش از آنچه تصور می کرده ایم، فایده و ارزش ایجاد می کند.

در باور گذشتگان ما، بازی با مسئله آموزش و یا انجام هر کار مفید دیگری، در دو جهت مخالف قرار می گرفتند. با این نگرش هر چه کودکی به یک سمت تمایل بیشتری پیدا می کرد، از دیگری دور تر می شد. به بیان دیگر هر چه زمان بازی کردن کودکان بیشتر می شد، آنها به همان نسبت از انجام کارهای مفید و ارزشمندی مانند آموزش و یادگیری یا کسب مهارت های مهم باز می ماندند و از سوی دیگر کودکانی که به امر یادگیری و آموزش واقعی (به شکلی که در آن دوره به آن معتقد بودند) مشغول می شدند، باید هر چه بیشتر از بازی و تفریح دور می شدند تا نتایج بهتری از آموزش خود کسب نمایند.

اما نتایج پژوهش های علمی و نیز کارشناسان این حوزه چیز دیگری می گویند:

بازی کردن کودکان نه تنها مانع یادگیری آن ها نیست، بلکه خود یکی از قوی ترین و موثرترین ابزارهای آموزشی بوده و بهترین فضا برای یادگیری لذت بخش، عمیق و ماندگار را برایشان فراهم می نماید.

مدتی قبل در کتابی از تونی بازان مطلب جالبی در این رابطه خواندم که آن را در اینجا نقل می کنم:

«…بعضی از آموزگاران در حال حرکت به سمتی هستند که بازی را به کلی از مدارس حذف کنند. حتی وقت بازی را نیز حذف نمایند. آنها معتقدند که اگر بازی و استراحت را حذف کنیم، زمان زیادی را به دست می آوریم و بدین ترتیب به نتایج بهتر می رسیم. زیرا مغز جوانان می تواند به خوبی کار کند و آن ها می توانند از صد درصد مغز خود استفاده کنند. در حالیکه این عقیده مانند این است که بگویید: اگر پای کودکان را قطع کنید، سریع تر رشد می کنند، بنابراین می توانند سریع تر حرکت کنند!»

مدتی قبل در یک کلاس درس در پایه اول دبستان، با صحنه ای مواجه شدم که البته اصلاً انتظار دیدن آن را در این دوره زمانی و در آن مدرسه پرآوازه نداشتم.

این ماجرا بهانه ای برای ضبط این ویدیو شد تا کمی بیشتر به اهمیت این موضوع توجه نماییم.

شما را به شنیدن این ماجرا و نکات مربوط به آن دعوت می کنم.

برای دانلود ویدیو روی ویدیو کلیک راست کنید و Save video as را بزنید.

اشتراک گذاری این نوشته

(2) دیدگاه

  • ندا افسری پاسخ

    سلام خانم نامداری عزیز
    خیلی خوشحالم که افرادی با سبک فکر شما وجود دارند
    از مطالبتون خیلی استفاده کردم
    واقعا چقدر عالی میشه که آموزش های کودکان ما حتی در مراحل متوسطه اول همراه با بازی باشه

    ۱۴۰۲-۰۶-۱۰ در ۷:۵۴ ق٫ظ
    • ملیحه پورنامداری پاسخ

      سلام به شما دوست گرامی، خوشحالم که این مطلب مورد پسندتون قرار گرفته.

      ۱۴۰۲-۰۶-۱۶ در ۴:۲۶ ب٫ظ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *