اهمیت آموزش کودکان در دوران پیش از دبستان و دبستان. آغاز فعالیت دوران طلایی
سایت «دوران طلایی» فعالیت خودش رو با هدف آموزش کودکان آغاز کرد. در این سایت مطالبی آموزش داده می شه که فکر می کنم می تونه به والدین یا مربیان و آموزگاران کمک کنه که کودکانی توانا، هوشمند، متفکر و خلاق پرورش دهند.
مطلب حاضر به عنوان یک مطلب افتتاحیه برای این سایت تقدیم شما عزیزان خواهد شد.
آرزوی بزرگ پدرها و مادرها
همه والدین دوست دارن که فرزندانی باهوش ، موفق و توانمند داشته باشند و برای رسیدن به این هدف تلاش می کنند. تا جاییکه آرزو و هدف اصلی زندگی بسیاری از والدین مخصوصاً در جامعه ما فقط میشه موفقیت فرزندانشون.
فعلاً کاری به درست و غلطی این دیدگاه ندارم، ولی خود این طرز فکر نشون دهنده میزان اهمیتیه که این موضوع در ذهن والدین داره.
اونا زمان، انرژی و هزینه زیادی رو صرف این موضوع می کنند در حالیکه به نظر میرسه خیلی از اونا در نهایت راضی نیستن و می بینن که به هدف موردنظرشون نرسیدن.یعنی اون طور که دوست داشتن و در آرزوهاشون می پروروندن بچه های موفقی تربیت نکرده اند.
بخشی از این موضوع برمیگرده به تعریف غلط و دیدگاه سنتی خیلی ازما نسبت به موفقیت و بخش دیگرش مربوط میشه به راه اشتباهی که والدین برای رسیدن به این هدف در پیش گرفته اند و تصورات و باورهای اشتباهی که راجع به شیوه پرورش یک کودک باهوش و موفق در ذهن ما وجود داره.
چگونه فرزندانی موفق تر داشته باشیم؟
هرچند که توانمندسازی و پرورش یک کودک، نیازمند صرف انرژی و هزینه از طرف والدین هست، اما این انرژی و هزینه بیشتر از اونکه لازم باشه صرف فرستادن بچه ها به کلاسهای مختلف و خرید اسباب بازی ها و ابزار و وسایل گرونقیمت مختلف بشه، باید به صورت درستی در مسیرهای ارزشمندتر صرف بشه.
اختصاص دادن زمان کافی برای بودن و انجام فعالیت های مناسب با کودک و یا برای افزایش آگاهی خودمون نسبت به ویژگی های بچه هاو نحوه آموزش صحیح به اونا و کلاً شناخت ویژگیهای دوران کودکی، بهای ارزنده تریست که باید در این مسیر بپردازیم.
توجه به چند نکته ساده می تونه دیدگاهی در ما ایجاد کنه که از هر زمان، وسیله، شرایط و امکانات در دسترس و اندکی، فرصتی ارزشمند و شرایطی مطلوب برای پرورش توانایی های فرزندمون بسازیم.
ارزشمندترین فرصت یادگیری کودکان چه زمانی است؟
۶ سال اول بعد از تولد، نقشی مهم و حیاتی در زمینه رشد و پرورش مهارت های ذهنی و جسمی کودکان داره . مهارت هایی که کودک در دوره پیش از دبستان کسب می کنه، می تونه ضامن موفقیت بیشتر او در مدرسه باشه . داشتن مهارت کافی و در کنارش موفقیت تحصیلی، سبب افزایش اعتماد به نفس و شکل گیری خودپنداره مثبت در کودک میشه .
همه این عوامل یعنی مهارت، موفقیت تحصیلی و اعتماد به نفس و خودپنداره مثبت در کنار هم، زمینه های موفقیت آینده رو برای یک کودک پایه ریزی می کنه.
هر چند لازمه یادآوری کنم که تعریف مدنظر من از موفقیت تحصیلی با تعریف رایج اون متفاوته و حتماً در مطالب بعدی به توضیح اون هم خواهم پرداخت .
کودکان در دوران پیش از دبستان و همچنین پس از ورود به مدرسه و در دوره دبستان، فرصت بسیار ارزشمندی برای رشد و شکوفایی توانایی هاشون در اختیار دارند به شرطی که نسبت به اهمیت این موضوع آگاه باشیم و راهکارهای استفاده مفید از این زمان رو بشناسیم.
کودک شگفت انگیز شما
هر کودکی که متولد می شود، موجودی منحصر به فرد و متفاوت با مجموعه ای شگفت انگیز از توانایی های ذاتیه که در وجود خودش داره.
همین قابلیت های بالقوه، اونو به هوشمندترین و توانمندترین گونه شناخته شده حیات تبدیل می کنه، با وجود اینکه در هنگام تولد، جزء ضعیف ترین و ناتوان ترین نوزادان موجودات زنده است.
چگونه توانایی های ذاتی کودکان پرورش می یابند؟
این امکانات بالقوه در وجود کودک انسان، نیازمند پرورش یافتن و ماهر شدن هستند و خوشبختانه کودک آموزش پذیری فوق العاده ای در وجود خودش داره که باعث می شه ذاتاً علاقمند به یادگیری باشه و از اون لذت ببره.
همین میل درونی، سبب سماجت عجیب کودکان برای آموختن مهارت های جدید و کسب تجربیات تازه و متفاوت میشه .
توانایی های ذاتی و بالقوه در صورت تحریک شدن زمینه بروز و ظهور پیدا می کنن و با تکرار شدن و تمرین ماهرتر می شن .
الگوی “تحریک، تمرین” برای پرورش همه مهارت های ذهنی و جسمی مصداق داره و سبب افزایش توانایی در یک مهارت خاص میشه.
تحریک و تمرین چگونه سبب افزایش مهارت و توانایی فرد می شود؟
مهم ترین، پیچیده ترین و شگفت انگیزترین عضو بدن کودک شما مغز اوست.
انسان با تعداد بسیار زیادی از سلولهای مغزی متولد میشه، اما چیزی که سبب شکل گیری تفکر و منجر به موفقیت اون میشه، پیوندهای ایجاد شده بین این سلول هاست.
یادگیری، با تحریک مغز، سبب ایجاد پیوند بین سلولهای مغزی شده و تمرین باعث تقویت بیشتر این پیوندها میشه.
شبکه پیچیده تری از پیوندهای مستحکم بین سلول های مغزی، که با وجود محرک ها و تمرین های بیشتر ایجاد میشه، خبر از فردی متفکرتر، هوشمندتر و توانمندتر می ده.
این فرآیند از بدو تولد کودک آغاز شده و امکان گسترش داره. برای همین تک تک لحظات زندگی یک کودک، زمانهای ارزشمندی برای افزایش مهارت های جسمی و ذهنی اون محسوب میشه.
آگاهی از موضوع پیشرفت مغز از طریق الگوی “تحریک ، تمرین” این پیغام رو به والدین میده که باید با آغوش باز از مسائل و چالش های پیش روی کودک استقبال کرد و زمینه رو برای کسب تجربیات جدید و چالش برانگیز برای فرزندانمون فراهم کنیم .
بهترین شرایط برای یادگیری کودکان چیست؟
هرچند محیط هایی مانند مهدکودک،پیش دبستانی و مدرسه فضاهای مناسب و ارزشمندی برای یادگیری و پرورش کودکان هستند، اما به یاد داشته باشیم که یکی از بهترین شرایط یادگیری کودکان در خانه و با حضور والدین یا سایر بزرگسالان مرتبط با کودک، اتفاق می افته.
کودکان در خانه شرایط آزاد و متنوعی رو تجربه می کنند که هر کدوم می تونن، به یه تجربه و چالش واقعی و ارزشمند و مسئله ای برای تفکر و اندیشیدن تبدیل بشن.
مسائل طبیعی و واقعی چنان انرژی ای در خودشون دارن و با چنان قدرتی فرد رو به حل کردن خودشون دعوت می کنن که قابل مقایسه با شرایط مصنوعی ایجاد شده در کلاس های رسمی و محیط های آموزشی نیست.
بنابراین دخالت دادن کودکان در فعالیت های طبیعی زندگی، یکی از ارزشمندترین راههای افزایش مهارت های جسمی و ذهنی در اوناست.
بازی هم یکی دیگه از راه های مهم و چالش برانگیزیه که می تونه یه محرک مناسب برای افزایش یادگیری و باعث پرورش مهارت های مختلف درکودکان بشه.
از طرفی جذابیت بازی باعث میشه که کودکان ازش خسته نشن و مایل باشن بارها و بارها اونو تکرار و مهارت های اونو تمرین کنند.
این دو راهکار، یعنی تجربه های طبیعی و بازی، با ویژگی های جذاب و دوست داشتنی خودشون، کودک رو به ادامه دادن تشویق می کنند و از اونجایی که به طور ضمنی الگوی “تحریک،تمرین” رو در خودشون دارند سبب افزایش پنهان و ناخودآگاه توانایی های کودکان می شوند.
در مطالب بعدی بیشتر به جزئیات هر کدوم از مواردی که در این مطلب بیان شد، خواهم پرداخت.
فایل صوتی همین مقاله را می توانید از اینجا بشنوید.
نویسنده: ملیحه پورنامداری
منبع تصویر: kidsandcompany.com
«شش بازی فکری برای کودکان پیش از دبستان» را هم مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید