هوش چیست؟ قسمت ۱ (دلیل اهمیت هوش کودکان برای والدین)(مقاله صوتی)
هوش کودکان و اهمیت آن برای والدین:
مسئله هوش کودکان در دوره ما از اهمیت زیادی برخورداره و تقریباً همه والدین در تلاشند تا کودکان باهوش تری داشته باشند. اغلب والدین به دنبال پیدا کردن راهکارهایی هستند که بتونن هوش کودکان خودشون رو افزایش بدهند، چون فکر می کنند که این موضوع تأثیر به سزایی در موفقیت های آتی فرزندانشون داره.
در این مطلب این موضوع رو به طور فشرده بررسی می کنیم و به روند تاریخی شکل گیری این تفکر در بین افراد پی می بریم.
تاریخچه هوش:
هوش از گذشته های دور از همون زمانی که تصور میشد فکر در یه جایی از قلب، کبد یا کلیه ها قرار داره مورد توجه انسان ها و به ویژه دانشمندان بوده.
در زمان های گذشته فلاسفه به عنوان برترین دانشمندان دوران خودشون، به این مسئله اهمیت می دادند و نظریاتی رو در موردش عنوان کرده بودند.
اما اولین کسی که به شکل امروزی تر به موضوع توانایی های ذهنی انسان پرداخت، فرانسیس گالتن بود که در قرن نوزدهم می زیست و یک سری روش های آماری رو برای سنجش و طبقه بندی انسان ها از نظر توانایی های ذهنی و جسمی ابداع کرد.
پیدایش آزمون های سنجش هوش(IQ):
آلفرد بینه یکی از روانشناسان مطرح قرن بیستم از طرف وزیر آموزش فرانسه مأمور شد تا برای تشخیص دانش آموزان در معرض ناکامی های تحصیلی و دارای مشکلات زمینه ای از نظر توانایی های ذهنی، روشی رو ابداع کنه.
تلاش های او و همکارانش منجر به ابداع اولین آزمون سنجش هوش کودکان شد. ولی نتایج بعدی این دستاورد، اونو از چیزی که ابداع کرده بود، ناامید کرد.(در فایل صوتی دلیل این مسئله بیان شده است.)
و اما هشتاد سال بعد از اولین آزمون سنجش هوش، هوارد گاردنر، از اساتید دانشگاه هاروارد، به مخالفت جدی با این آزمون ها(سنجش هوش کودکان و بیان عددی آن) پرداخت (دلایل او در فایل توضیح داده شده است) و نظریه هوش های چندگانه (Multiple Intelligence Theory) رو مطرح کرد، که امروزه از مشهورترین نظریه ها در رابطه با هوش کودکان و به طور کلی شناخت توانایی های ذهنی انسانهاست.
باورهای عمومی راجع به هوش:
به نظر میرسه موضوع هوش و اثبات بالا بودن اون، موضوعیه که در بین ما انسان ها بسیار پرطرفداره.
از زمانی که بر اساس نظریات گالتن، هوش یک مسئله وراثتی محسوب می شد تا زمانی که دانشمندانی مثل بینه و پیاژه تلاش کردند که هوش رو بیشتر به محیط و شرایط پرورش کودک ارتباط بدهند و حتی امروزه که بر اساس نظریه هوش های چندگانه(فعلاً ۸گانه)، هوش فراتر از یکی دو حوزه از توانایی های انسان رو شامل میشه، همچنان همه والدین به دنبال پیدا کردن راهکارهایی برای افزایش هوش فرزندانشون و یا اثبات هوشمندی اونا به دیگران هستند.
چون اغلب ما به طور عمومی باور داریم که هوش مساوی با موفقیت. فرد باهوش تر موفق تره و از مواهب بیشتری در زندگی برخوردار خواهد بود. بدون اینکه به بقیه عوامل موفقیت توجهی بکنیم و خیلی وقت ها اون عوامل رو در راه افزایش عدد هوش فرزندانمون قربانی می کنیم. عواملی مثل خلاقیت، اعتماد به نفس و …
سنجش میزان هوش کودکان:
امروزه با وجود گسترش یافتن نظریه هوش های چندگانه، همچنان والدین زیادی به دنبال دونستن عدد هوش فرزندشون و یا بالا بردن نمره هوش او هستند. در حالی که کم کم باید از این طرز تفکر دست برداریم و بیشتر به پرورش و شکوفایی قابلیت ها و توانمندی های ذاتی فرزندانمون اهمیت بدیم تا نمره ای که در یک آزمون هوش به دست میارن.
این همون چیزیه که می تونه عامل موفقیت فرزندان ما در زندگی، تحصیل، کار و بقیه ابعاد زندگی شون بشه نه صرفاً بالا بودن یک نمره که از یک تست خاص استخراج شده.
من در این مطلب به بیان یک تاریخچه مختصر از سابقه هوش، پیدایش آزمون های هوش و نظریه نسبتاً جدید هوش های چندگانه و تفاوت اون با بقیه دیدگاه های مربوط به هوش می پردازم.
امیدوارم شنیدن این مطلب و بقیه مطالبی که در مورد هوش در این وبسایت قرار می دم، کمک کنه که دیدگاه وسیع تری نسبت به توانایی های ذهنی خودمون و فرزندانمون پیدا کنیم.
اگر مایلید خودتون متن این مقاله رو مطالعه کنید، اینجا کلیک کنید.
مدت زمان فایل صوتی: ۸ دقیقه و ۴۵ ثانیه
حجم فایل صوتی:۱۴MB
پیشنهاد می کنم برای آشنایی بیشتر با مهارت هایی که کسب اونا برای کودکان بسیار مهم و حیاتیه، کتاب الکترونیکی رایگان «پرورش مهارت های اساسی در کودکان» رو دانلود و مطالعه کنید.
منبع تصویر این مطلب:www.analyticsinsight.net
دیدگاهتان را بنویسید